Minken

Publicerat: 2010-04-10 Kl: 21:19:04 | I kategori: Allmänt

Vad ska man säga om folks uppfattning om päls?
Jag vet faktiskt inte, verkligen inte..

Idag var vi i Djurens rätt och hade en namninsamling där vi ville att folk skulle skriva på för ett förbud mot pälsfarmning. Ta ställning. I Sverige är det tillåtet att föda upp och döda djur enbart för pälsens skull. Lagstiftningen ska uppdateras men pälsfarmningen är inte en av de frågor som uttryckligen ska ses över. Flera andra länder inför förbud mot detta men inte Sverige. Det är skandal.

I det vilda lever minkar ensamma i sitt revir. Ett revir kan vara mellan 1 till 6 kilometer långt, alltid längs vatten. Minkar gillar att klätta och att simma. Det är endast under parning och när den vårdar sina ungar som minken umgås med andra minkar.

Sedan början av 1900-talet har minken hållits i fångenskap inom pälsindustrin. I fångenskap hålls minkarna i nätburar under tak. Burens mått är 45 × 30 × 90 cm eller 40 × 30 × 80 cm. I buren finns det en lya med halm. Minken får mat minst en gång per dag och den har alltid tillgång till vatten.
Maten består oftast av biprodukter från köttindustrin och spannmål.

I maj föder minken sina valpar. De får stanna hos sin mamma tills de blir åtta veckor gamla. Då placeras de parvis, oftast en hona och en hane, i egen bur. Under november-december avlivas alla minkar utom de som ska användas i avel. Avlivningen sker genom att minkarna placeras i en låda som man för in koldioxid i. De minkar som ska användas i avel placeras i burar var för sig, eftersom de annars skulle slåss med varandra om reviret.


Redan 1990 slog Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap fast att pälsindustrin inte lever upp till djurskyddslagens krav då det gäller hållning av minkar. Man ansåg att minkarna inte gavs möjlighet att bete sig naturligt och att det leder till att minkarna utvecklar beteendestörningar (s k stereotypier) i hög grad. Man konstaterade även att minkarna inte hade tillgång till större mängder av vatten att vistas i eller sysselsätta sig med i burarna.

Inom EU har man undersökt hur pälsindustrin håller minkar. I en expertrapport har man konstaterat att hållningen leder till att djuren utvecklar beteendestörningar. Man konstaterade att minkarna inte gavs möjlighet att klättra, gå in i tunnlar, simma eller dra sig undan från andra minkar.


Forskning har visat att tillgång till simvatten är viktigt för minkarnas välfärd. Man har bland annat visat att minkar är beredda att arbeta lika hårt för att få tillgång till simvatten som till mat samt att tillgång till simvatten under uppväxtperioden leder till att minkvalparna utvecklar ett rikare lekbeteende, vilket i sin tur leder till att minkarna som vuxna uppvisar färre beteendestörningar.

En annan forskningsstudie har visat att dagens burhållningssystem inte ger minkarna möjlighet att bete sig naturligt och att det leder till att minkarna utvecklar beteendestörningar. Hela 85 procent av de minkar som ingick i studien uppvisade beteendestörningar. Om minkarna gavs möjligheter att sysselsätta sig minskade beteendestörningarna markant. Minkarna föredrog att sysselsätta sig med simvatten.


Djurskyddslagen slår fast att djur som hålls i fångenskap ska ges möjlighet att bete sig naturligt och att de ska hållas på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa (4 §). En statlig utredning kom 2003 fram till att den nuvarande hållningen av minkar måste förändras. Man ansåg att minkindustrin senast 2010 måste ha visat att man utvecklat sin djurhållning så att beteendestörningarna upphört. Om så inte blir fallet, ansåg utredningen att hållningen kan förbjudas helt eller delvis.

Den förra socialdemokratiska regeringen föreslog under 2006 att skärpta krav skulle ställas på minkindustrin. Man föreslog riksdagen att minkar endast skulle få hållas så att deras behov av att röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och ägna sig åt annan sysselsättning samt av att periodvis vara ensamma kan tillgodoses. Vidare angav man att minkar skulle ha tillgång till vatten att simma i.

Förslaget röstades ner i riksdagen av de borgerliga partierna efter valet. De ansåg att kraven var för långtgående och att det inte fanns stöd vare sig i forskningen eller i den beprövade erfarenheten för att de skulle motsvara minkarnas behov.
Källa

 

Förbjud pälsfarmningen. Skriv på namninsamlingen här.

 


En vild mink

Minkar i fångenskap


 

Idag möttes jag av personer som anser att det är helt rätt att ta pälsen bara för att djuret har dött. Personer som glatt pratade om deras minkpälsar som hängde hemma i hallen.

Jag träffade även på personer som tyckte det var skandal och jättetragiskt att djuren stängs in i såna trånga burar och föds upp, bara för pälsen.

Jag träffade också en glad, halvt döv gubbe, som trodde att vi skulle gå och fika. En gubbe som inte alls brydde sig om hurvida världen ser ut för djuren. Han levde för dagen, ovetandes om vad hans dagliga handlingar har för betydelse för bl.a djuren.

 

Bryr du dig om vad dina inköp på t.ex matvarubutiken har för betydelse för djuren?

 

Over and out
M





Kommentarer
Postat av: Jenny

Påskrivet! =)

(Måste bara berätta att när jag nu skulle verifiera mitt inlägg här och skriva in koden så stod det: Monday Cruelty! Något passande?)

2010-04-10 @ 22:28:54
URL: http://urpluggad.blogg.se/
Postat av: Anonym

varför ska de vara tillåtet att föda upp grisar för att sen döda dom och äta, om det inte får var tillåtet att föda upp minkar och ta pälsen???

2010-12-13 @ 23:14:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback