Midsommar

Publicerat: 2011-06-27 Kl: 01:07:58 | I kategori: Vardagligt | 1 kommentarer

Det var precis som radion sa när jag for hem från jobbet på midsommarafton: "Stor risk för regnskurar längs norrlandskusten". Men det kunde man ju ge sig f-n på ändå, det var ju midsommarafton. Farsan kom till oss vid 11-snåret och vi tänkte dra oss till norra berget, i regnet. Någonstans hoppades man att regnet skulle försvinna även fast himlen var kolsvart. Vi tog oss upp till norra, möttes av en tant i regnställ "50 kr för parkering!". "Men det spöregnar ju!". "Intäkterna går till friluftslivet!" fräste hon och regndroppar liksom ploppa ur hennes mun eftersom hon pratade med munnen stängd. "Nej du, det betalar jag inte!" sa Mange, eller ja vi alla gjorde väl det fast det var Magnus som sa det. Vi drog ner till Balders och funderade hurvida vi skulle göra i hällregnet. Som en skänk från ovan såg vi hur himlens vackra blåfärg kröp fram över Alnön. Sagt och gjort, vi drog dit. På vackra Alnön var det minsann sommarväder och vi gasade ut till Spikarna, norrlands svar på Saltön. Herregud vad vackert det är där! Vi fikade på ett café där, det var jättemysigt. Lilla familjen åt sedan middag uppe hos svärmor, grillat, gott gott!


Regniga svallet..

Soliga Alnön!


















Over and out
M




Renovering

Publicerat: 2011-06-19 Kl: 12:53:57 | I kategori: Vardagligt | 2 kommentarer

Jajamensan, nu är vi i full gång med renovering av vårat vardagsrum. Äntligen har vi fort bort strukturtapeten! Känns otroligt skönt. Det är så klart mycket jobb men vi kommer längre och längre. Vi har slipat, spacklat, slipat och nu lagt på lite mer spackel. Tapeterna är köpta. Ja, det här kommer bli kanonbra!





Over and out
M



Badälskaren

Publicerat: 2011-06-15 Kl: 16:23:03 | I kategori: ♥Ted 2-3 år ♥ | 0 kommentarer

Ted fullkomligt älskar att bada, både inomhus och utomhus. Förra helgen när det var tokvarmt så drog vi till Bannsjön och tog årets första dopp. Ted sprang i vattnet. Gullunge!







Over and out
M




Nationalday

Publicerat: 2011-06-08 Kl: 21:21:34 | I kategori: Vardagligt | 1 kommentarer

I måndags var jag, Mange, Ted och farsan på stan och deltog i firandet av Sverige.









Over and out
M



Grattis Sverige!

Publicerat: 2011-06-06 Kl: 09:20:43 | I kategori: Vardagligt | 0 kommentarer

Nationaldagen. Nu återstår det 208 dagar kvar av det här året. Det har gått riktigt fort. Så fort att man knappt själv vet hur fort det har gått, men det har gått fort. Vi firar den här dagen till minne av att Gustav Vasa kröntes till kung 1523. På många håll i landet har man infört att äta smörgårdstårta den här dagen. Gott gott.



Over and out
M



Fotat

Publicerat: 2011-06-01 Kl: 22:51:15 | I kategori: Vardagligt | 2 kommentarer











Over and out
M




Cumulonimbus

Publicerat: 2011-06-01 Kl: 08:05:55 | I kategori: Vardagligt | 0 kommentarer

De flesta Sundsvalls-bor missade väl inte det kraftiga åskvädret igår. Det var rätt mäktigt, ibland undrade jag om dundret aldrig skulle ta slut. Och som med de flesta åskväder blir man fascinerad, rädd och liten som människa. Man kan inte göra annat än att stänga av strömmen, ta av sig BH'n och be att det ska lugna ner sig och bli sol. Mange och jag tände ljus och diskuterade hur åskväder kommer till egentligen. Två moln krockar, det kommer en strimma i marken och dundret kommer strax efter eftersom det spränger ljudvallen. Det låter som en rimlig förklaring, eller? Det låter långsökt så jag googlade upp det, precis som med allt annat man inte har nån kännedom om. Vad skulle man göra utan internet?

"Åska uppträder oftast i kraftiga Cumulonimbus (bymoln). Ibland ligger dock dessa moln inbakade i mer sammanhängande regnmoln. Cumulonimbusmolnen växer snabbt på höjden genom starka uppvindar.

Efterhand som molnet växer till sker en separation av elektriska laddningar så att den nedre delen av molnet blir mest negativt laddad och den övre delen positivt laddad. Hur denna separation av laddningar går till är ännu inte klarlagt, men den hänger ihop med att molndroppar, regndroppar och snöflingor rör sig upp och ned i molnet.

När spänningsskillnaden blir tillräckligt stor mellan mark och moln sker en urladdning. Urladdningar sker också inom molnet mellan delar med olika laddning och mellan olika moln.

Ett åskmoln är ofta några km brett vid basen och kan ibland sträcka sig ända upp till tropopausen (gränsen mellan troposfären och stratosfären). Sommartid ligger tropopausen på 8-10 km höjd i Sverige.
"

taget från SMHI

Over and out
M