Kräftan..

Publicerat: 2010-08-27 Kl: 11:28:28 | I kategori: ♥ Ted 0-1 år ♥

En tant på jobbet sa till mig igår att jag skulle passa utmärkt som barnjungfru. "Är det aldrig någon som har sagt det till dig?". Tanten är närmare 90 år och jag tyckte ordet lät lite smågulligt. Men vad det betyder är en annan femma:

Barnjungfru
En barnjungfru arbetade i en familj med att ta hand om barnen. Det var vanligt med barnjungfrur under 1800-talet och in på 1900-talet. Hon, för det var alltid kvinnor, bodde hos familjen och fick mat där. En barnjungfru kunde även få lön i form av kläder eller pengar. En barnjungfru fick ofta arbeta långa dagar och fick inte så mycket betalt. Familjer som hade barnjungfrur var oftast rika och hade även andra anställda som tog hand om matlagning, trädgård och städning. Idag kallar vi dem som tar hand om andras barn för barnflickor, begreppet barnjungfru används inte idag.




Jag länge funderat över hur man ser på olika typer av djur. Hur pass värt är ett djurliv? Nu nalkas det kräftskivor, hur många är det som vet hur deras död går till?

Det finns 618 olika arter av kräftor. Bara att välja och vraka, eller? En kräfta kan bli 22 år gammal och kan inte gå baklänges. Åldern kan jämföras med ett kattliv. Kräftans blod är blått vilket kan jämföras med en Chow chow-hund's tunga. En kräfta är allätare och är mest vaken nattetid, under dagen myser den under ett ruttet träd eller dylikt.

Man fångar in kräftor med hjälp av en kräftbur. Förr i tiden hade man i ekorrar och katter i dom för att locka in kräftorna. Nu för tiden lägger man dit nån fisk.
Efter att kräftorna är infångade skall dom hållas vid liv och "god hälsa" innan avrättningen. Oftast ligger dom i en sump med god vattenomsättning och skydd från solljus. Dagen innan avrättning skall kräftan svältas så att tarmen töms ordentligt. Djurplågeri eller vem vill suga i sig bajs dagen efter?

Avrättningsdagen skall vattnet koka vilt. Kräftan ska stoppas ner med huvudet före för att bespara dom mer plågor än vad det redan är att dö kokandes.

Är det bara jag som reagerar på detta? Det är ju helt otroligt sjukt! Hade en gris eller ko dödats genom att sänkas ner i kokvatten då hade det blivit ett jävla liv.

Nej vad hemskt detta är. Stackars kräftor.



Over and out
M



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback