Life and death

Publicerat: 2011-07-22 Kl: 23:31:28 | I kategori: Vardagligt

Ni sitter på IKEA, äter gott, mår gott och snackar om allt mellan himmel och jord. Några bord längre bort ställer sig en man upp och hostar oroväckande. Han flaxar med armarna och blir vitare i ansiktet. Vad gör du? Vet du ens vad du ska göra? "Men gud, kan ingen göra nåt..?" tänker du och pulsen går fortare. Som en skänk från ovan rusar en helt vanlig svensson fram, omfamnar mannen och gör ett kraftig tryck med sina händer in i mannens mage. Ut far en kycklingbit som satt sig på tvären. Mannen överlever tack vare den där helt vanliga svensson-killen som kom fram från ingenstans. Killen gjorde en heimlich manöver, en rörelse man gör för att få loss sånt som sitter för i luftstrupen och som hindrar luft att passera. Detta har hänt på riktigt och tack vare kunskapen från killen som rusade fram så överlevde den stackars mannen, men tänk hur många människor det ändå var som inget visste om hur de skulle kunna hjälpa mannen. Det kunde varit du som räddade honom, om du visste hur man räddar livet på andra människor. Basic information som alla borde känna till. Gör något, eller gör ingenting alls. Det är en fin linje mellan liv och död. Ofta blir man helt handlingsförlamad när något händer framför ens ögon och jag tror att man blir ännu mer likgiltig om man inte ens har kunskaper.

Så nu tänkte jag ger er lite tips och råd och försök komma ihåg, döden kan vara ute i skogen eller på ica, det vet du aldrig!

Basic HLR
Hjärt-och lungräddning
Då en person drabbas av hjärtstopp så kan inte hjärtat pumpa ut blod av egen kraft, det är stopp, så då måste du få blodet att pumpa runt med hjälp av dina händer och mun. Det du alltid ska göra innan du börjar med HLR är att kontrollera medvetande, andning och puls.
Medvetande: Skaka på personen och försök liv i honom/henne. Om du inte kan få liv i personen ska du kontrollera anding och puls.
För att skapa en fri luftväg så lägger du din hand på personens panna och lyfter hakan med pek- och långfingrar.
Lägg ditt öra nära personens näsa och mun, lyssna och känn efter andetag, försök samtidigt att se om personens bröstkorg lyfter sig.
När du ska kontrollera puls så placerar du pek- och långfinger mitt på halsen och dra dom uppåt ca 2 cm tills du kommer till en grop, känn pulsen som finns där. Leta efter puls i ca 10 sek, inte mer.
Känner du ingen puls och är osäker så ska du bedöma det som att personen har drabbats av ett hjärtstopp. Tillkalla hjälp och påbörja hjärt- och lungräddning!

Placera din ena handlov mitt på bröstkorgen mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ner bröstkorgen ca 5 cm. Håll en takt av 100 tryck/minuten. Tryck 30 gånger.
Då du har gjort 30 tryck ska du göra 2 inblåsningar i personens mun. Blås in luft så att bröstkorgen lyfter sig.

Fortsätt med detta tills dess att hjälp anländer. Se till att du har en bra arbetsställning eftersom det kan ta ett tag innan hjälpen kommer. Att vara ett manuellt hjärta åt en annan människa är jobbigt och man kan bli trött i kroppen.

Heimlich manöver
Vid stopp i luftvägarna räcker det endast med några minuter innan man kan drabbas av förödande hjärnskador. Hjärnan måste ha syre för att fungera. Vid en heimlich manöver ställer du dig bakom personen fattar händerna under bröstkorgen och gör sedan ett kraftigt tryck uppåt, var inte rädd att ta i, föremålet kan sitta konstigt till.

När det gäller spädbarn så gäller lite andra riktlinjer: 
Lyft upp barnet och lägg det med ansiktet nedåt på din underarm med huvudet lågt. (Dock inte upp och ned) Stöd huvudet och halsen med din hand. Dunka bestämt 5 gånger mellan barnets skulderblad.

Om ryggdunkningarna inte hjälper. Vänd barnet på rygg. Lägg över barnet till din andra arm. Lägg två av fingrar på nedre delen av barnets bröstben och tryck bestämt nedåt 5 gånger. Det fungerar som konstgjorda hostningar.

Om detta inte hjälper och barnet fortfarande inte kan andas måste du titta efter igen och om du fortfarande inte kommer åt föremålet måste konstgjord andning (enligt mun-mot-munmetoden) påbörjas. Se efter att bröstkorgen höjer sig - det betyder att luft verkligen passerar ned! 

Kontrollera pulsen och påbörja också hjärt-lungräddning om ingen puls kan kännas och du vet hur du skall göra.

Om inte andningsblockeringen släpper. Ring 112 och tillkalla ambulans.

När det gäller äldre barn:

1. Försök få barnet att hosta. Ev. kan barnet själv hosta upp blockeringen. Fungerar det inte omedelbart så övergå till punkt 2.

2. Be barnet att böja sig framåt. Ställ dig tätt bakom barnet, fatta tag med dina armar runt nedre delen av bröstkorgen och krama till - hårt och bestämt inåt-uppåt. Upprepa detta 3-5 ggr om det inte ger resultat (Detta kallas för Heimlich manöver).

Om det är ett mindre barn (1-3 år) är det enklare att lägga det på mage över dina knän, med huvud och ben hängande nedåt. Dunka barnet bestämt mellan skulderbladen 5 gånger.

3. Om Heimlich manöver eller ryggdunkningarna inte hjälper: Lägg det större barnet på rygg på ett fast underlag. Det mindre barnet kan läggas med ryggen vilande över dina knän.

Placera i båda fallen din ena handlov mot nedre delen av barnets bröstben och tryck bestämt inåt-uppåt 5 gånger. Det fungerar som konstgjorda hostningar.

4. Titta i barnets munhåla efter främmande föremål. Lägg ett finger mot tungan för att kunna se bättre. Försök ta bort det, men var försiktig så att du inte trycker ned det längre ned.

Stick inte ned fingrarna i svalget om du inte ser det främmande föremålet och har möjlighet att avlägsna det.

6. Kontrollera pulsen och påbörja hjärt-lungräddning om ingen puls kan kännas och du vet hur du skall göra.

Om inte andningsblockeringen släpper. Ring 112 och tillkalla ambulans.




Over and out
M






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback